# #
HOME   >   Despre Noi   >   Proiecte

Proiecte

TRANSFOND are în vedere utilizarea competenţelor dobândite pe parcursul implementării componentelor Casei de Compensare Automată - SENT în dezvoltarea de noi proiecte în piaţa de plăţi sau în domenii adiacente.

RoPay

 

În prezent, la solicitarea și împreună cu Asociația Română a Băncilor și comunitatea bancară, TRANSFOND implementează un nou serviciu de inițiere a plăților electronice cu mobilul, fără card bancar – RoPay.

La baza execuției plăților inițiate cu RoPay se află Infrastructura de plăți instant oferită băncilor din anul 2019. Aceasta acoperă, la acest moment, peste 70% din piața de plăți electronice fără card din România, cu perspectiva de a depăși 80% acoperire în prima parte a anului 2024.

Noul serviciu RoPay va fi utilizabil în toate situațiile de plată uzuale (plata la comerciant, plata în comerțul online, plata între prieteni, etc), plățile fiind executate în timp real cu decontare instantanee în contul bancar al beneficiarului.

RoPay va folosi un standard de cod QR adoptat de către comunitatea bancară și compatibil cu standardul european de referință. Prin RoPay se pot iniția plăți instant atât între conturi aflate la bănci diferite, cât şi între conturi aflate la aceeași bancă.

Clientela țintă pentru RoPay o reprezintă consumatorii și comercianţii interesați să efectueze și să încaseze plăți electronice instant cu eforturi și costuri minime, în raport cu alte mijloace de plată, respectiv numerar și carduri.

RoPay aduce multiple beneficii comercianților din punct de vedere al costurilor de procesare, al reconcilierii plată-livrare, al ușurinței de implementare și, mai ales, din punct de vedere al lichidității, plățile fiind decontate în maximum 10 secunde de la inițierea plății de către client (banii devin disponibili imediat în contul comerciantului), în condiții de maximă siguranță și de disponibilitate 24/7/365. De asemenea, serviciul oferă comercianților oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii şi produse, corelate cu utilizarea RoPay. Totodată, creează premizele pentru micii comercianți de a avea încasări în timp real, oferind aceeași satisfacție ca încasările în numerar.

Beneficiile serviciului RoPay pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti gratuit și în timp real scanând un cod QR pentru achiziția de bunuri și servicii în mediul online sau în cel fizic, de a face plăți instant către apropiați, furnizori sau alți destinatari.

Serviciul va fi disponibil în aplicațiile bancare de mobile banking (ale băncilor care aderă la schema RoPay), integrat funcțional cu acestea, dar cu propria identitate vizibilă, unitară și comună pentru băncile participante la serviciu. Ca instrument de încasare a plății, RoPay va fi integrat tehnic cu facilitățile de acquiring ale băncii/ instituției de plată/ procesatorului de plăți care îl oferă.

RoPay va oferi în utilizare o experiență de plată (inițiere și execuție) extrem de rapidă și de plăcută astfel încât să fie ușor de adoptat în cotidian de către consumatori.

RoPay creează, totodată, în România premisele aplicării noii strategii a Comisiei Europene privind plățile de retail în Uniune, elaborată și adoptată de aceasta în septembrie 2020 și ale cărei concluzii au fost asumate în Parlamentul European în 2021. Strategia țintește predominanța, în Spațiul Economic European, a plăților de retail în timp real efectuate cu dispozitive mobile, în raport cu orice alte metode de plată, electronice sau cu numerar.